Строителни и Довършителни Ремонти Пловдив

Основен ремонт на апартамент, фамилни къщи, кооперации и търговски обекти

Проектиране и изграждане на Електроинсталации

Извършваме проектантски услуги и консултиране при изграждане на електроинсталации за всички видове сгради и помещения.

Проектиране и изграждане на ВиК инсталации

Исвършваме проектанстки услуги и консултиране при ремонт и изграждане на ВиК инсталации за всякакъв тип сгради, вътрешни и външни помещения

По-рано или по-късно настъпва моментът, в който всеки се изправя пред предизвикателството да извърши “фундаментален ремонт” на своето жилище, независимо дали е стана въпрос за мястото, в което живее вече или за новопридобито имение. Независимо от това дали ремонта е на апартамент или на къща, процедурите и стъпките, които трябва да се предприемат, са едни и същи.

Ще направим едно уточнение относно понятието “основен ремонт“, тъй като има много различни тълкувания, които се различават значително. Основният ремонт на жилище не включва просто ремонт на банята, пребоядисване на стените или подмяна на кухнята. Той не включва смяна на прозорците, външна изолация или ламинат в спалните. Също така, основният ремонт не обхваща просто смяна на дограмата и полагане на плочки в коридора. Вътрешна изолация и окачени тавани от гипсокартон също не се считат за основен ремонт. Има много възможности и комбинации, но е ясно, че всичко споменато попада в категориите “частичен ремонт” или “освежителен ремонт”.

Основният ремонт на апартамент или къща включва много повече дейности и изисква общо планиране на целия процес. Всички стъпки и ремонтни дейности трябва да бъдат внимателно планирани както преди започването на ремонта, така и по време на неговото изпълнение. Този проект изисква сериозни инвестиции, като за нормален семеен апартамент с площ от 80-90 квадратни метра, цената на материалите и труда в днешно време може да достигне от 30 000 до 60 000 лева или повече, в зависимост от избора на материалите.

Какви са стъпките, които трябва да следвате, за да реализирате ремонта? Първо, трябва да оцените дали вашият бюджет е достатъчен за всички тези разходи, и за да направите точна оценка, ще трябва да потърсите съвет от не един, а двама или повече майстори. Един общ ремонт на апартамент наистина изисква сериозни средства и добро планиране.

Какви са стъпките за реализиране на всеки основен ремонт. 

При извършването на основен ремонт, е важно да разгледате опциите за разглобяване на старите мебели, ако желаете да се отървете от тях, или преместването им в свободните помещения, ако ремонтът ще се извършва поетапно.

Ако искате да се отървете от старите мебели, можете да ги разглобите, за да ги изхвърлите или да ги дарите. Разглобяването на мебелите може да бъде полезно, особено ако искате да смените обзавеждането напълно и да започнете от нулата. Можете да разгледате различни методи за разглобяване на мебелите в зависимост от тяхната конструкция и материал.

Ако ремонтът ще се извършва поетапно и имате свободни помещения, можете да преместите старите мебели в тези помещения, за да освободите пространство за извършване на работата. Това ви дава възможност да запазите мебелите, докато продължавате с ремонтните дейности в другите части на жилището. Важно е да обмислите как ще организирате и запазите мебелите по време на ремонта, за да осигурите безопасността им и да не се пречате при изпълнението на другите ремонтни дейности.

Независимо от решението, което изберете, важно е да планирате внимателно тези стъпки преди започване на ремонта. Това ще ви помогне да се организирате по-добре и да избегнете ненужни затруднения по време на процеса на основен ремонт.

В почти всички случаи един основен ремонт на апартамент или къща, при положение говорим и за външните, фасадни части на сградата включват:

Бутане на стени, Сваляне на мазилки, Демонтажи, Зидария, ВиК и Електроинсталация

При основен ремонт се извършват различни стъпки и дейности, включително:

  1. Бутане на стени: Това включва събаряне или преместване на стени, за да се промени разпределението на помещенията или да се създадат нови пространства.

  2. Сваляне на мазилки: Преди да се наложи ново мазиле или облицовка на стените, е важно да се свали старото мазиле. Това може да се извърши с помощта на специални инструменти, като чук или шпакла.

  3. Демонтажи: При основен ремонт може да бъде необходим демонтаж на различни елементи, като например стари подови настилки, обзавеждане, вградени шкафове или други конструкции.

  4. Зидария: В процеса на основен ремонт често се извършва зидария, която включва поставяне на нови стени, изграждане на преградни стени, промяна на отвори (прозорци, врати) или изграждане на междинни стени.

  5. ВиК и Електроинсталация: Това включва инсталацията и промяната на водопроводната, канализационна и електроинсталационната система в жилището. Това може да включва пренасяне на тръби, поставяне на нови водомери, електрически контакти, осветление и други.

Всички тези стъпки изискват внимателно планиране, умения и специализирани знания. За да се гарантира успешното изпълнение на тези дейности, е препоръчително да се консултирате с професионалисти или майстори, специализирани в съответните области, които да ви помогнат с извършването на ремонта.

При стартиране на основен ремонт, първата стъпка е изпълнението на така наречените “хамалски дейности”. Хамалските услуги включват разглобяване и изнасяне на мебели, демонтаж на гардероби, скринове, шкафове, стари кухни, радиатори и други подвижни предмети. След това се пристъпва към голямото къртене и отстраняване на старата дограма, врати, ВиК инсталации, електроинсталации (табла, ключове, контакти и други), както и къртене на мазилки, плочки и ламинат. В банята се отстранява плочките, ако има такива, както и цялата санитария. Ако има гипсокартон, той също трябва да бъде демонтиран. Целта е да се почисти целият апартамент или къща отвътре и отвън (ако се планира и монтаж на външа топлоизолация), така че да се положи ново основание за следващите стъпки.

Често при основен ремонт на апартамент се извършват и бутане на стени, зидане на врати и прозорци, за преобразуване на помещенията, доколкото конструкцията позволява. Също така се демонтират всички стари тръби на ВиК инсталацията. След това е от съществено значение да се извърши професионално изпълнение на електроинсталациите и ВиК инсталациите. След приключване на хамалските дейности и монтажа на електроинсталациите и ВиК инсталациите, идва ред на зидарията и гипсокартон (в зависимост от проекта). Изграждането на стени с тухли с размери 250/250/120 или използването на газобетонни блокчета YTONG 125/600/250 са икономични варианти. Също така, POROTHERM 12 N+F от Wienerberger е качествено решение, въпреки по-високата цена. Някои предпочитат да изграждат стени от гипсокартонов като по средата се слага минерална вата за звукоизолация.

Електро и ВиК инсталациите

Ремонтът, подмяната и изграждането на електроинсталации и ВиК инсталации може да се извършват паралелно, но е важно електротехниците и водопроводчиците да не пречат един на друг. При подмяна на старата електроинсталация се отстраняват и старите кабелни трасета, ако е възможно. Съществуват два варианта за изграждане на нова електроинсталация – чрез гофрирани тръби или чрез мостови кабели.

При използването на гофрирани тръби, се правят канали в тухлите и бетона, където се монтират гофрираните тръби. Въпреки че този вариант е по-рядко срещан поради по-високата цена на електроинсталацията, при последващ ремонт на електроинсталацията, кабелите, които са в гофрирания канал, могат да бъдат изтеглени и заменени, което не е възможно при монтаж с мостови кабели. Мостовите кабели остават зад мазилката и могат да бъдат достъпни само чрез къртене на мазилката. В процеса на инсталиране на електроинсталацията се правят отвори в тухлите и бетона за монтаж на конзолни кутии, в които се поставят контакти, ключове и разпределителни кабелни трасета. Разпределителното табло, в което се поставят автоматични предпазители, главен прекъсвач, дефектнотокова защита, електромери, релета и други, се монтира наред с окабеляването и конзолните кутии. Електрическите елементи като контакти, ключове и осветителни тела се монтират накрая, след приключване на довършителните процеси и боядисването.

ВиК инсталацията е друг вид инсталация, която се извършва веднага след къртенето и зидариите. ВиК инсталацията включва смяна на тръбите в банята, тоалеттната, мокрото помещение и кухнята. Старите метални тръби, които са износени и ръждясали, се заменят с нови полипропиленови тръби, които не подлежат на корозия и осигуряват по-добър дебит на водата. При проектирането на банята се отделя внимание на разположението на санитарната арматура, така че да бъде максимално удобна и функционална за обитателите. Цената за изграждане на нова ВиК инсталация за нормална баня с площ от 3-4 кв. м. варира от около 1200 до 1500 лв., включително труд и материали. След завършване на ВиК инсталацията се извършва тест, за да се провери дали няма течове или други проблеми с тръбите. След това стените се покриват с варо-циментова мазилка, а на пода се извършва циментова замазка.

Ремонт на банята и тоалетната

Ремонтът на банята е известен със своята сложност и се смята за един от най-трудните ремонтни дейности. Това се дължи на няколко фактора, които го правят труден и изискващ специализирани умения и опит.

Първо, поставянето и залепването на плочки, както и правилната нивелиране, наклон и фугиране на плочките изисква изключителна точност и майсторско умение. Това изисква опит и внимание към детайлите, за да се постигне качествен резултат.

Второ, ако проектът включва монтаж на душ кабини, душ системи, вани и сложни структури за вграждане, това прави ремонта на банята още по-сложен и изискващ специализирани умения. Такива проекти изискват специални знания и трудоемки процеси за правилното монтиране на сложните санитарни уреди.

След като се извърши ВиК инсталацията, преди да започне облицовката на стените с влагоустойчив гипсокартон и поставянето на плочки, е много важно повърхностите в банята да бъдат изравнени със замазки. По време на този процес се вгражда и сифонът. След като замазката е изсъхнала, се извършва хидроизолация, която предотвратява проникването на вода и образуването на плесен и мухъл в съседните помещения.

След това следва грундирането на стените, което подпомага залепването на плочките с лепило. Важно е да се полагат плочките с прецизност и да се осигури правилното фугиране със подходящ материал, за да се предотврати образуването на мухъл между плочките.

Паралелно с лепенето на плочките се монтират душ смесителите и структурите за вграждане, ако такива са предвидени в проекта. Същото проекта може да предвижда вграждането на сложни санитарни уреди като душ кабини, тоалетни чинии и други. В зависимост от схемата за монтаж, тези уреди могат да се вграждат паралелно с поставянето на плочките или след това.

Накрая, след като плочките са залепени и фугирани, идва ред на довършителните монтажи в банята. Това включва поставянето на мивки, мебели за баня, осветление, огледала, вентилатор, бойлер, аксесоари за баня и други електроуреди, предназначени за външен монтаж, като перални машини, сушилни, конвектори и др.

В този етап се осигурява пълното функционалност на банята и се завършва нейното обновяване. Това включва свързването на електрическите и водопроводните връзки, както и осигуряването на правилното функциониране на всички инсталирани уреди и аксесоари.

Важно е да се отбележи, че ремонтът на банята може да бъде доста скъп, особено ако се извършват сложни промени и се инсталират висококачествени материали и санитарни уреди. Цената на ремонта може да варира в значителна степен в зависимост от размера на банята, избора на материали и сложността на проекта.

В заключение, ремонтът на банята е труден и изискващ процес, който изисква специализирани умения и внимание към детайлите. Правилното изпълнение на всички етапи на ремонта е от съществено значение за постигане на качествен и функционален резултат.

Дограма – PVC, Алуминиева или от Дърво

Монтажът на новата дограма се извършва преди монтажа на външната топлоизолация и преди “обръщането” и шпакловането на стените. Има три вида дограма, от които може да се избира: PVC, алуминиева и дървена дограма. Няма да споменаваме подробно предимствата и недостатъците на тези видове, но е важно да отбележим, че дървената дограма е най-скъпа вариант, но това се обуславя с по-дългия й живот и отличните топлоизолационни свойства.

Външна топлоизолация

След монтажа на дограмата или незабавно преди него, може да започне монтажът на външната топлоизолация. Външната топлоизолация може да се извърши с помощта на скеле или с алпинистки метод. При нискостроителство е предпочитателно използването на скеле, което осигурява по-бързо изпълнение и по-голяма безопасност. Преди залепването на топлоизолационните плочи, външната стена трябва да бъде добре почистена, а старата мазилка трябва да бъде отстранена. Ако е необходимо, трябва да се направят ремонтни замазки с бетон в пукнатините и дупките. Повърхността трябва да бъде гладка, без прах, неравности и наслоявания. При нискостроителство може да се използва и пароструйка за почистване на стената. Преди залепването на плочите се поставят хоризонтални линии с ъглови шини, които служат и за нивелиране на първия ред плочи. Топлоизолационните плочи се залепват със специално лепило, след което се закрепват с дюбели и се обработват с мрежа. След изсъхването им, стената се грундира и се нанася финишна мазилка. Финишната мазилка може да бъде минерална, полимерна, силиконова или силикатна. След приключване на монтажа на топлоизолационните плочи, се извършват различни финални процеси като замазки, шпакловане, боядисване и монтаж на фасадни облицовки.

Вътрешна топлоизолация

В строителните ремонти често се поставя въпросът, кой вид топлоизолация (вътрешна или външна) е предпочитан при изпълнението. И двата варианта имат свои предимства и недостатъци. Например, ако външният вид на сградата е от значение и не трябва да бъде променян, може да се избере вътрешна топлоизолация. Това е единственият вариант, който позволява постигане на термична и звукова изолация в сградата. Външната топлоизолация обикновено е по-ефективна, но и по-скъпа. Главният недостатък на вътрешната топлоизолация е, че се губи полезна жилищна площ. Вътрешната топлоизолация може да бъде изпълнена с гипсокартон или фазер, а в някои случаи се използват и лепене на изолационни панели като фибра. Важно е да се отбележи, че вътрешната изолация с фибра не е най-доброто решение, но може да бъде по-евтин вариант. Често се използват метални или дървени конструкции върху които се монтират гипсокартонови плоскости при вътрешната топлоизолация. Съществуват различни видове гипсокартонови плоскости с различни характеристики, като влагоустойчиви и огнеупорни, но за целите на вътрешна топлоизолация ще се спрем на стандартната гипсокартонова плоскост, която е по-евтин и популярен избор. Често се използват и топлоизолационни материали като каменна вата или стъклена вата при вътрешната топлоизолация. Каменната вата е по-скъпа, но предлага по-добро качество от стъклената вата. Реализацията на вътрешната топлоизолация обикновено е по-бърза, тъй като не зависи от външни метеорологически условия и е възможно да се извършва независимо от тях. Това означава, че не са необходими допълнителни време и ресурси за монтаж на скеле.

При избора на вътрешна топлоизолация, трябва да се внимава при избора на подходящите материали и конструкции. Гипсокартонът е популярен избор за вътрешна топлоизолация, тъй като е достъпен и лесен за монтаж. Той може да бъде комбиниран с термоизолационни материали, като каменна или стъклена вата, за постигане на по-висока енергийна ефективност.

При изграждането на вътрешна топлоизолация се използват специални метални или дървени конструкции, върху които се монтират гипсокартоновите плоскости. Тези конструкции осигуряват стабилност и поддръжка на плоскостите.

Важно е да се отбележи, че вътрешната топлоизолация може да влияе на разположението на електрическите и санитарните инсталации. Това изисква правилно планиране и изпълнение, за да се гарантира функционалността и безопасността на инсталациите.

След като е завършена вътрешната топлоизолация, могат да се извършат допълнителни довършителни процеси, като шпакловане, замазки и боядисване на стените, които ще придадат завършен и естетичен вид на интериора.

Изборът между вътрешна и външна топлоизолация зависи от конкретните изисквания и ограничения на проекта. Въпреки че външната топлоизолация обикновено е по-ефективна, вътрешната може да бъде предпочитана, ако съществуват ограничения за промяна на външния вид на сградата или ако се изисква по-бързо изпълнение.

МАЗИЛКИ, ЗАМАЗКИ, ГИПСОКАРТОН, ШПАКЛОВКИ

Гипсовата мазилка: 

Гипсовите мазилки се използват, когато стените са неравни или имат дефекти. В случаите, когато стените са изключително криви, може да се избере опцията за изправяне с гипсокартонови плоскости, които се монтират директно върху стените. В някои ситуации се използват и метални шини, върху които се монтира гипсокартонът. Това се прави с цел да се избегнат евентуални пукнатини в стените, които могат да се появят, ако се използва твърде голямо количество гипсова мазилка върху неравните повърхности. Използването на гипсокартон при изправяне на стените минимизира този риск. За да се предотвратят пукнатини, често се поставя мрежа за заздравяване, която се лепи преди шпакловката.

Предимството на използването на гипсокартон е, че той предоставя бързо и лесно решение. Гипсокартонът може да се монтира на специални конструкции, което не изисква мокри процеси и осигурява по-стабилна структура. Въпреки това, следва да се отбележи, че стените с гипсокартон не са толкова масивни като стените от други материали.

Относно таваните, те могат да бъдат изградени както с мазилка, така и с гипсокартон. Използването на гипсокартон при изграждането на тавани предоставя голяма свобода за творчески и архитектурни решения. Такива конструкции могат да бъдат използвани за създаване на различни дизайнерски елементи с разнообразна геометрия. Гипсокартоновите конструкции са особено полезни при монтажа на скрито LED осветление и други подобни приложения.

Изборът между гипсови мазилки и гипсокартон зависи от конкретните изисквания и предпочитания на професионалистите и наличността на материали. Гипсовите мазилки са по-традиционен метод за изправяне на стени и тавани, особено в случаите, когато стените са леко неравни и не се изисква голяма прецизност в изгледа. Те предоставят по-масивна и естествена текстура на повърхността и се смесват и нанасят на място. В сравнение с това, гипсокартонът осигурява по-гладка и равномерна повърхност, като резултатът е по-плоски стени и тавани.

При избора между двата варианта е важно да се вземат предвид следните фактори:

  • Нивото на неравност на стените и таваните: Ако повърхностите са изключително неравни и изискват значителни корекции, гипсокартонът може да бъде по-практичен избор, тъй като предоставя по-голяма гъвкавост и леснота при изправянето.
  • Изискванията за време и бързина на изпълнение: Гипсокартонът се монтира по-бързо и по-лесно, тъй като не изисква време за изсъхване като гипсовите мазилки. Това може да бъде важен фактор, ако проектът има ограничено време за изпълнение.
  • Бюджет: Цената на материалите и труда трябва да се вземе предвид при избора между гипсовите мазилки и гипсокартонът. Гипсовите мазилки обикновено са по-евтини от гипсокартона, особено ако се извършват от опитни занаятчии, докато гипсокартонът може да изисква по-високи разходи за закупуване на материали.

Независимо от избора, важно е да се спазват правилата за правилна инсталация и да се използват качествени материали. Работата трябва да бъде извършена от опитни професионалисти, за да се гарантира дълготрайността и качеството на финалния резултат.

Окачен таван с гипсокартон

 

Окачените тавани от гипсокартон предоставят възможности за термо- и шумоизолация на помещенията. Те също така предлагат голяма гъвкавост при създаването на дизайнерски решения с осветителни тела като лунички, LED осветление, абажури и други. Изолацията на тавана е от изключителна важност, тъй като топлината често се губи през него, особено ако не е подходящо изолиран. Дори ако прозорците и външната топлоизолация са добри, това само по себе си не е достатъчно. Ако апартаментът над вас не е достатъчно отопляван или ако има недостатъци в покривната конструкция на сградата, това може да доведе до загуба на топлина във вашия апартамент.

Трябва да се отбележи, че като недостатък на окачените тавани е фактът, че те смаляват височината на помещението и изискват допълнителни финансови средства за изграждането им. Въпреки това, предимствата, свързани с изолацията и дизайнерските възможности, често превъзхождат тези недостатъци и правят окачените тавани от гипсокартон предпочитан избор при реновации и ново строителство.

Замазки

В практиката съществуват различни видове замазки, които се използват в зависимост от целта или специфичните изисквания на обекта. Ще се фокусираме върху най-популярния и широко използван вид – циментовите замазки. Също така има няколко варианта за тяхното изпълнение, включително определяне на желаната дебелина на замазката. Един полезен вариант е добавянето на фибри в замазката, което осигурява допълнителна топло- и шумоизолация на пода в помещението. Друга възможност за постигане на изолация при замазките е използването на бетон с перлит, който предлага добри термо- и шумоизолиращи свойства.

Саморазливна замазка

Преди поставянето на подови настилки като гранит, ламинат и други, често се използва слой саморазливна замазка. Това осигурява идеално гладка и равна повърхност, която е подходяща за полагане на крайните настилки. Независимо дали избирате циментова замазка или лек бетон, важно е да се извърши саморазливане преди поставянето на паркет или ламинат. Преди и след саморазливането е практически задължително нанасянето на грунд. В някои случаи, като при тераси и балкони, може да бъде необходимо и хидроизолиране. Грундът помага за постигане на добър контакт между замазката и лепилото за плочките. При полагането на ламинат или масивно дърво не е необходимо нанасяне на грунд или бетонова контактна смес. В други случаи, когато не се използват фибри за изолация на пода, може да се приложи и определен вид гипсокартон. Той се залепва директно върху замазката, като преди това се нанасят грунд и/или хидроизолационни смеси.

Шпакловки

Шпакловките се делят на два основни вида: гипсова шпакловка и фина бояджийска шпакловка.

Гипсовата шпакловка служи за запълване на неравности до 10 мм. Прилага се върху бетон, зидария, газобетон или мазилка. Главната функция на гипсовата шпакловка е за изравняване на повърхността и за запълване на по-големи пукнатини, шлицове, деформации, грапавини, дупки, разклонителни кутии и други. Гипсовата шпакловка не е препоръчителна за изправяне на много криви повърхности. В този случай е необходимо да се направи гипсова мазилка.

Фината шпакловка се прави непосредствено преди боята или тапета. Тя е с дебелина 1-3 мм. и запълва най-фини пукнатини и драскотини.  Прилага се върху шпакловки, гипсокартон и гипсофазер. Бояджийската шпакловка е финишно покритие, като с нея се получава идеална гладкост и стената става като стъкло. Много хора подценяват тази шпакловка, като смятат, че могат да минат и без нея. За да се получи гладка основа и да изглежда наистина добре, тази шпакловка е задължителна.

Там, където има гипсокартон фугите се запълват и се слага гласфазерна лента, след което се шпаклова. След като сме приключили с фината шпакловка, стените и таваните трябва да се шлифоват. Обикновено се използва шкурка покрита с прах или абразивен пясък. Тя бива с различни номера като 120, 180, 220 и тн. Като по-високият номер е за по-фино шлайфане.

Полагане на подови настилки и стенни облицовки

Техниката за полагане на стенни облицовки е почти същата като тази за полагане на подови настилки от камък, мрамор и фаянс. Разликата настъпва, когато стенните облицовки са от материали като ламинат, масивно дърво, PVC, стиропор, etalbond и други, които изискват различен вид монтаж – като лепене със силикон, различни видове лепила или механичен монтаж с дюбели и специални конструкции. Има много вариации и специфики в зависимост от конкретния материал, и е излишно да ги опишем всичките. Ще се съсредоточим само върху лепенето на подови настилки и облицовки от камъчни материали, като гранитогрес, ламинат и масив (включително всички техните разновидности).

Гранитогрес

Гранитогресът е изработен от бяла глина, като към нея се добавят гранит, камък и други съставки. Този състав го прави изключително устойчив на влага, слънчеви лъчи и природни влияния като дъжд, сняг, вятър и градушки. Гранитогресът може да бъде с различни обработки като полиран, огледален, матов, калиброван или грапав. В настоящата епоха дигиталната технология е много популярна, позволявайки предварително принтиране на материала преди изпичането му. В момента е популярно възпроизвеждането на текстури като дърво (дървесен декор), камък и бетон. Най-често срещаните размери на гранитогрес са 60/60 и 80/80. Дебелината му варира, като най-често срещаната е около 10-12 мм. Гранитогресът е по-твърд и тежък от фаянса и теракотата, което го прави малко по-труден за рязане. Може да се полага право или диагонално. При ремонт на балконите е препоръчително да се използва грапав гранитогрес и специално флексово лепило, подходящо за външни условия.

Масивен паркет

Дървото е класика и тук. Той е природен материал и като всеки природен материал подлежи на поправка и освежаване. Дървото има много добри изолационни свойства и е изключително подходящ за спални, детски стаи и всекидневни. Паркетът термоизолира пода и увеличава усещането за комфорт и уют. Най-често паркетът е от бук или дъб. Подобно на ламината, паркетът не е влагоустойчив, съответно не е подходящ за антрета, влажни помещения и напълно несъвместим с бани и тоалетни. Друг недостатък при него е високата цена и поддръжка. Реденето му също става по-бавно в сравнение с по-евтината алтернатива – ламината. Има различни видове паркети. По-известните са модерните многослойни паркети и вече класическите унгарски паркети (рибена кост), английски паркети, версайски паркети, шахматни паркети и тн. Лепенето и тук е за предпочитане, отколкото нареждането. Да, един ден по-трудно ще се махне…, но кога ли ще дойде този ден и дали изобщо някога ще искате да го махнете? Веднъж като го изциклите и лакирате, паркетът става почти като нов.

Ламиниран паркет

Ламинатът е изкуствено ламиниран паркет, който имитира текстурата на дърво и други естествени материали. Този вид настилка е подходящ за помещения с ниска влажност. Преди полагането на ламинат, е препоръчително да се направи саморазливна замазка, за да се създаде подходяща основа. Ламинатът предлага няколко предимства спрямо другите настилки, като ниска цена и бърз монтаж. Той може да бъде положен по два основни начина: системата “click”, където плочките се закрепват една за друга чрез зъбци и жлебове, или с лепило. Въпреки че системата “click” е по-популярна поради своята леснота и бързина на монтаж, истинската здравина и стабилност на пода може да се постигне единствено с лепене. Идеално време за монтаж на ламинат е след боядисване на стените, но преди поставянето на интериорните врати. Ламинатът се предлага в различни дебелини, като най-практичните са с дебелина от 8 до 9 мм, тъй като по-тънките варианти не са толкова препоръчителни.

Довършителни ремонти Пловдив

Финални ремонтни дейности

Всеки ремонт, независимо дали е частичен или основен, изисква определени стъпки за планиране и подготовка преди да бъде реализиран. Първата фаза включва хамалски и демонтажни дейности, които са последвани от строителни действия – основната част от ремонта, и завършват с довършителни работи. Целта на довършителните процедури е да се скрият всички дефекти от основната част на ремонта чрез използване на шпакловки, декоративни мазилки, лепене на тапети, боядисване, монтаж на лайсни, прагове и други. Важно е да се инсталират всички необходими елементи от електроинсталацията – контакти, електрически табла (ако са за външен монтаж), ключове, осветителни тела, санитарни уреди, електроуреди и други. Също така, не можем да пропуснем монтажа на новата кухня, включително мивка, смесители, вградни уреди и други компоненти.

Ако имате нужда от професионални електротехнически услуги в Пловдив, можете да се обърнете към специализирани фирми или електротехници, които ще ви помогнат с инсталацията и други електрически нужди по време на ремонта.

Майстори за основен ремонт

На пазара за ремонтни услуги се намират голям брой техници, предлагащи своите услуги – от големи строителни фирми до самостоятелно работещи майстори, специализирани в различни видове ремонти. Често се случва, особено при обширни ремонти, да се ангажират различни видове майстори, като всеки поема отговорност за конкретна дейност. Това може да доведе до хаос, загуба на време и затруднения при търсенето и наемането на майстори.

Също така, в тази индустрия съществува риск от “ремонт на ремонта” – когато един майстор не изпълнява работата правилно и следващият трябва да я коригира. Ако ангажирате различни майстори за различни части от ремонта, може да се окажете в ситуация, където къртенето и демонтажните работи се извършват от един, ВиК-то от друг, електроинсталацията от трети и т.н.

Най-удобният вариант е да наемете една фирма или бригада, която да се грижи за целия ремонт. Това ще ви спести време при търсенето на подходящи специалисти и ще ви позволи да получите по-изгодна оферта за трудовите услуги. Когато ангажирате майстори от едно място, които да извършат целият ремонт, цената обикновено е по-ниска, отколкото ако плащате отделно за всяка ремонтна услуга.

Ако търсите ремонтни услуги в Пловдив, можете да потърсите фирми или бригади, които предлагат цялостни ремонтни услуги и да се консултирате с тях относно вашите нужди и предпочитания.

Ние сме майстори за комплексни ремонтни дейности и предлагами всички изброени услуги

Ремонти Пловдив.

Ние предлагаме широк спектър от вътрешни и външни ремонтни услуги, които започват след завършване на грубия строеж и включват всички финални дейности до завършека на жилището или бизнес сградата. Извършваме различни видове довършително-крайни ремонти, включително шпакловане, боядисване, електроинсталации и други. Със своят дългогодишен опит от над 20 години и обширно портфолио сме работили както върху малки апартаментни ремонти, така и върху сложни проекти като семейни хотели, корпоративни сгради, магазини и заведения.

Въвеждайки професионални ремонти в Пловдив, ние осигуряваме професионално изпълнение от квалифициран екип с дълъг стаж и множество завършени проекти в сферата на ремонтните услуги. Нашата цел е да ви консултираме внимателно през всички етапи на ремонтния процес, като обсъждаме необходимите материали, спецификите на вашия ремонт, предлагаме конкурентни цени и гарантираме качество и своевременно изпълнение. Ние се отнасяме с особено внимание към детайлите и винаги се стремим да предложим приятно и лесно общуване с нас.

При контакт с нашите майстори, ще получите ценни насоки относно стартирането и успешното изпълнение на проекта ви от началото до края. Индивидуално ще ви предложим добра ценова оферта, съобразена с вашия бюджет, без да правим компромиси с качеството на изпълнение. Ние се грижим да ви спестим време и усилия при търсенето на изпълнители за вашия ремонт – нашата задача е да се погрижим за всичко.